top of page
Keresés

Hericium erinaceus - Süngomba

Frissítve: 2021. dec. 23.

"Isten addig nem adott betegséget az emberre, amíg előbb a gyógynövényt, amely elmulasztja a betegséget, meg nem teremtette a Földön."
/Paracelsus/


Süngomba vagy más néven Oroszlánsörény gomba a sikeres agyi öregedés támogatója. De nemcsak az agyra, hanem az idegekre, emésztésre, hangulatra, memóriára és az immunitásra is kifejti élettani hatásait.


A Yamabushitake ( erdei pap gombája) mindenkinek ajánlott, aki acél idegekre vágyik, mivel elsősorban az agyműködésre és a memóriára kifejtett hatásai a legjobban bizonyítottak.Kb. 32 bioaktív összetevőt tartalmaz, köztük a melatonint, mely biológiai óránkat szabályozza az agyban és javítja az alvásminőséget.


Jellegzetes összetevői a terpén jellegű vegyületek, melyek más gombákban nem találhatóak meg. Ezek a vegyületek képesek átjutni a vér-agy gáton (a C-vitamin például nem) és erősen stimulálják az idegnövekedési faktor (NGF) és az agyi eredetű neutrófikus faktor (BDNF) szintézisét bármilyen életkorban. Az NGF egy idegsejt támogató polipeptid, ami serkenti az érző- és a szimpatikus idegsejtek növekedését és regenerációját. Ha a szintje alacsony, a memória gyenge. Elhízásnál pedig a BDNF termelés drasztikusan csökkent.


Klinikai vizsgálatok alátámasztották, hogy a süngomba hericenon vegyületei gátolják a demenciát, javítják a tanulási képességet, mentális hangulatjavítók és különösen előnyösen alkalmazhatóak az Alzheimer-kór esetében (már korai stádiumban is) és Parkinson-kór esetén is (mivel csökkentik a dopaminerg-sejtek vesztését).


Csodálatosnak tartom gyulladáscsökkentő hatását, mivel képes a vér-agy gáton keresztül az agyba bejutva gátolni annak gyulladási folyamatait, ezáltal megakadályozva a depresszió kialakulását (az antidepresszáns gyógyszerekkel ellentétben) minden mellékhatás nélkül.


Mindemellett prebiotikus hatású, amivel a bélmikroflórára is pozitív hatást fejt ki. A mikrobiom-bél-agy tengelyt harmonizálja, ezáltal stimulálja az immunrendszert. Csökkenti a gyomor- és bélrendszeri gyulladásokat,endometriózis-tüneteket, tehát IBS, Crohn-betegség és egyéb bélrendszeri betegségek esetén is bizonyítottan előnyös az alkalmazása. Gyomorégés és reflux ellen is hatásos. Klinikai kutatásokban a süngomba vizes oldata csökkentette a gyomorban és a nyelőcsőben a felmaródott területet, valamint a fekélyek méretét.


Serkenti a májműködést. Csökkenti az alkohol okozta toxikus hatásokat a májban. Hihetetlenül magas és fokozott koncentrációjú az antioxidáns hatása. A gyógygombák közül a negyedik legerősebb. Nagyon előnyösen használható oxidatív stresszgátlásnál.


Csökkenti az elektromágneses érzékenységet.

Gátolja a vérlemezek aggregációját.

Anti-diabetikus hatású, stabilizálja a vércukor-szintet, fokozza a glükóz-toleranciát, segíti az inzulinérzékenységet és csökkenti a diabetikus neuropátiás érzékenységet.

Bőrvédő hatásai is vannak. Fokozza a kollagén-termelést, gyorsítja a bőrsebek gyógyulását.

Mindemellett vannak bizonyos tumorellenes hatásai is. Nyelőcső- és gyomorrák kialakulását és azok növekedését is tudja csökkenteni. Diterpén típusú Erinacine A hatóanyaga egérxenograft-kutatásokban gátolta a daganatok osztódását, az angiogenézist (újér-képződést), emellett beindította az NK-sejtek aktivitását. Leukémiás sejttenyészetben fokozta a daganatos sejtek programozott sejthalálát (apoptózist). Egyes in vitro kutatásokban gyomorfekélyben gátolta a Helicobacter pyroli szaporodását.

Kedvezően befolyásolja a csontsűrűséget.


Elsősorban gombaallergia esetén nem ajánlott. Korábbi kutatások alapján autoimmun-protokolban ellenjavalt volt a használata,de az újabb kutatások jótékony hatásáról adtak bizonyosságot, különösen autoimmun kórképben, mint a Crohn betegség és a colitis ulcerosa.


Források: Prof.Dr. Dinnya Zoltán: Gyógygombák beltartalmi és élettani jellemzői

Dr. Csomai Zita: Daganatos megbetegedések gyógyítása

Your Health Academy : Gyógygombákkal az egészségünkkért

www.biogomba.hu

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6982118